Články


Odborná společnost Fauna – Flora je po čtvrtstoletí zpět

Po mnoha letech se v prosinci loňského roku obnovila činnost Odborné sekce při Svazu českých filatelistů FAUNA – FLORA. Plány zatím hrstky zakládajících členů nejsou malé – vydávání zpravodaje (zatím v elektronické podobě), kontakty se zahraničím, příprava R-nálepek a přítiskových dopisnic a následně také příležitostných razítek k zajímavým výročím a událostem. A samozřejmě výměna filatelistických i nefilatelistických materiálů. Do sekce bude patřit například i mineralogie, prehistorie, geologie atd. „Rádi bychom pro potencionální členy nabídli možnost specializovaných burz i výstav, výměnu přebytků, ale samozřejmě také odborné poradenství,“ uvádí jeden ze zakládajících členů sekce Doc. RNDr. Václav Ziegler, CSc.



V lednu vydala společnost svoji první námětovou přítiskovou dopisnici (k Mezinárodnímu dni tuleňů, lachtanů a velryb).



V únoru se připravuje vydání hned několika dopisnic, a to k výročí Alfreda Brehma a Charlese Darwina a pak velký propagační počin – připomenutí deseti let existence Chlupáčova muzea historie Země, které se nachází při Přírodovědecké fakultě UK v Praze.



Od druhé poloviny února pak Odborná sekce FAUNA - FLORA ve spolupráci s Českou poštou, s.p. začne vydávat řadu námětových R-nálepek, kde se připomínají mnohdy pozapomenutá výročí nebo osobnosti. Koncem měsíce to bude R-nálepka ke znovuobnovení sekce, která bude od 20. 2. 2019 k dispozici na hlavní poště v Praze 1 (Jindřišská ul.) a kde je ústředním námětem motýl. Dále pak budou následovat R-nálepky 7. 3. na poště Kladno 1, 13. 3. na poště Plzeň 23 (tzv. Družba na sídlišti Lochotín) a 29. 3. již k výročí cesty Alberto Vojtěcha Friče – opět na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze. Tady bude ústředním námětem – jak jinak – kaktus. V těchto dnech připravuje sekce první subskripci, do které se mohou zatím zapojit jen její členové.



Písemný poštovní kontakt: Doc. Dr. Václav Ziegler, CSC., K Dolům 1715/39, 143 00 Praha - Modřany
nebo přes Svaz českých filatelistů: Svaz českých filatelistů, z.s., Opletalova 1337/29, 110 00 Praha 1
Přímý E-mail: osfafl@seznam.cz
Telefon: (00420) 728 212 210